Stoomtram Hoorn-Medemblik (Enkhuizen)

Hoe leuk kan een uitje met een stoomtram zijn? Nou, als je het de kinderen vraagt, fantastisch! Nog voor de prachtige reis met de stoomtram tussen Hoorn en Medemblik begint, is er op het Museumterrein in Hoorn al genoeg te doen. Neem een kijkje in het seinhuis, bezoek tentoonstelling De Tijdlijn of breng een bezoek aan het Bello Atelier. Op de werkplaats kun je de ouderwetse locomotieven ‘in ruste’ bewonderen. Een ideaal uitje vanaf Strand49, want je bent er binnen drie kwartier.

Tussenstop

Eenmaal onderweg begint voor de ‘kleintjes’ de Stoomsafari van Hoorn naar Medemblik. Een geweldige ontdekkingsreis over de lokaalspoorweg uit 1887 die ze meeneemt langs stations Opperdoes, Twisk en Wognum. De stoker stookt het vuur nog wat extra op en ook de lieve kinderen mogen hier een handje bij helpen. Spannend!

Aangekomen in Medemblik valt er van alles te beleven. Wat te denken van een bezoek aan het (wereld)beroemde en lekkerste museum van Nederland, Bakkersmuseum De Oude Bakkerij. De kinderen kunnen hier de bakker helpen en ze leren alles over het maken van de lekkere dingen uit de bakkerij. Bovendien kunnen de ouders de kinderen in de gaten houden vanuit de serre, terwijl ze zelf genieten van een kop koffie en iets lekkers. Even genoeg van het werken in de bakkerij? Er is zijn ook verschillende voorstellingen. Hier leer je alles over de vroegere machines van de bakker en de lekkernijen die ze daar vroeger mee maakten.

Kasteel Radboud

Genoeg van de zoetigheid? In Medemblik vind je ook Kasteel Radboud. Een oud Kasteel waar de wat meer avontuurlijke kinderen terecht kunnen voor een tour door de geschiedenis van het kasteel. Aan de hand van een audiotour van de originele bewoners, Floris V en zijn vrouw Beatrijs, leer je alles wat je wilt weten. Geschiedenis, monumentale ruimtes en grappige details die je zonder audiotour zou missen worden dan ineens duidelijk. Ook erg leuk voor de ouders!

Zijn de kinderen nog te jong voor een audiotour? In het Kasteel is er speciaal voor hen een pelgrimsspeurtocht uitgezet. Er moeten verschillende opdrachten uitgevoerd worden en vragen beantwoord worden, voor het vinden van de verlossende code. Met die code krijgen ze de schatkist open!

Boot of trein

Vanuit Medemblik terug naar Hoorn? Dat kan op verschillende manieren. Je kunt gaan voor een retourtje per stoomtram. Afhankelijk van de op die dag geldende dienstregeling reis je in dezelfde of in een andere trein terug. Maar je kunt er ook voor kiezen om met de boot terug te gaan. Deze boot, het indrukwekkende museumschip ‘Friesland’, vaart van Medemblik naar het Zuiderzeemuseum en Enkhuizen. De boot legt aan bij het NS-station in Enkhuizen en vanaf daar ben je binnen 20 minuten met de ‘gewone’ trein terug in Hoorn.