Enkhuizen

Deze oude VOC-stad bloeit nog steeds, net als in de Gouden Eeuw. Wandel door de historische binnenstad van Enkhuizen.

Een parel in West-Friesland: Enkhuizen. Met haar knusse steegjes, idyllische stadsgezichten en verrassende doorkijkjes een lust voor het oog. Omdat de stad in de Gouden Eeuw een sleutelrol vervulde voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie en de West-Indische Compagnie, zijn hier nog veel gebouwen en monumenten te vinden met een groot historisch belang. Om precies te zijn is de stad 366 monumenten rijk.

Monumentaal

De Drommedaris is misschien wel het bekendste monument. Deze stadspoort is een overblijfsel van de vroegere stadsmuur van Enkhuizen. De oorspronkelijke functie, als baken van verdediging, mag de grote toren dan wel verloren zijn – hij is nog wel volop in gebruik. Tegenwoordig huisvest het bouwwerk onder andere een cultureel centrum. Loopt u verder het centrum in, vindt u naast elkaar de oude stadsgevangenis en het stadhuis, respectievelijk gebouwd in 1612 en 1688. Vanbuiten al mooi, vanbinnen nog beter: alsof u een paar eeuwen terug in de tijd stapt. Ook de Westfriese Munt, het Peperhuis en De Librije ademen historie.

Varen

Water en de VOC waren in de Gouden Eeuw al onlosmakelijk verbonden en tot op de dag van vandaag is Enkhuizen een geliefde watersportplaats. Maak een rondvaart over de grachten, ga bootjes kijken in de haven, maak een duik in het water bij het Streekbos of huur zelf een zeilboot om erop uit te gaan. Het IJsselmeer ligt immers om de hoek.

Enkhuizer attracties

Sprookjeswonderland mag u als gezin met kids eigenlijk niet overslaan. In dit bekende attractiepark bent u een hele dag zoet. Voor meer cultuur bent u bij het Zuiderzeemuseum, het Flessenscheepjesmuseum en het Hoedenmuseum aan het juiste adres. En, als kers op de taart: maak een ritje met de Museumstoomtram!