Den Oever, de entree van de Waddenzee

Alleen al vanwege de unieke ligging, pal aan de Waddenzee en in een van de uiterste puntjes van Noord-Holland, is Den Oever de moeite van een bezoekje waard. Wist u dat dit plaatsje vroeger nog toebehoorde aan het eiland Wieringen?

Rijke geschiedenis

Ondanks dat Wieringen al sinds de 15e eeuw geen eiland meer is, hangt in Den Oever nog steeds de rustgevende sfeer van de waddenkust. De echte natuurliefhebber kan hier zijn of haar hart ophalen. Door de aanwezigheid van een prachtig uitgestrekt wad is het gebied rijk aan unieke plantensoorten en dichte begroeiing in de kwelders. Ook vogelpopulaties zijn hier volop aanwezig: van lepelaarkolonies tot gigantische eendenfamilies en van oeverpiepers tot meeuwen. Weinig plekken in Noord-Holland zijn zo divers in flora en fauna als Den Oever. Tijdens een wadlooptocht heeft u zelfs kans om zeehonden te spotten.

Vissersdorpje

Den Oever staat bovendien bekend om haar haven en bloeiende (garnalen)visserij. Verser dan op de verse vismarkt iedere zaterdag krijgt u uw kabeljauwtje niet! Als u even geluk heeft, ligt uw vis binnen een paar uur nadat hij uit de zee kwam, op uw bord. Ook leuk om eens te bezoeken: de Flora- en Visserijdagen die ieder jaar vijf dagen lang in augustus worden georganiseerd. Vaar mee op een garnalenboot, luister naar de ervaringen van échte vissers en, uiteraard, proef volop van al het lekkers dat de zee te bieden heeft.

Bezoeken in Den Oever

In de gezellige dorpskern van Den Oever kunt u voor een hapje en drankje terecht bij één van de knusse cafés en restaurants. Breng daarnaast eens een bezoekje aan de unieke korenmolen De Hoop, het Viking Informatiecentrum, het Wieringer Eiland Museum of de oude vuurtoren die in 2009 gedoofd werd. Den Oever mag dan wel een klein plaatsje zijn, er is ontzettend veel te doen!