Den Helder

Historie, kust, cultuur, recreatie: Den Helder heeft het allemaal. Maak het mee in de marinestad in de kop van Noord-Holland!

Maritieme historie

Den Helder is misschien nog wel het meest bekend om het maritieme karakter van de stad. De voormalige rijkswerf Willemsoord is de grootste voormalige marinebasis van Nederland en vormt, hoewel niet meer in oorspronkelijke, tot op de dag van vandaag een belangrijk onderdeel van Den Helder. Zo is de werf tegenwoordig de thuisbasis van het Marinemuseum. Niet te missen: op het terrein voor het museum staat de imposante onderzeeboot Hr.Ms. Tonijn tentoongesteld. Dit is de enige onderzeeboot in Nederland die toegankelijk is voor publiek, zeer de moeite waard dus! Meer cultuur vind je op de werf bij Nationaal Reddingsmuseum Dorus Rijkers, een museum dat met name erg leuk is om met kinderen te bezoeken. Overigens is een wandelingetje over de werf zélf al de moeite waard: verschillende historische schepen worden hier namelijk in de zogeheten Museumhaven tentoongesteld.

Frisse neus halen

Ook de natuurliefhebber zit helemaal goed in Den Helder. De stad en omgeving kent tal van natuurgebieden waar u eindeloos kunt struinen of kilometerslang kunt fietsen. Neem bijvoorbeeld het dennenbosgebied De Donkere Duinen, dat uitloopt op het strand en de duinen. Of probeer het duingebied De Grafelijkheidsduinen, dat je via prachtige wandelpaden naar Huisduinen en Fort Kijkduin leidt. In dit gebied grazen ook Schotse Hooglanders en Konikpaarden. Ook uniek is het Mariëndal, met al haar draslanden, poeltjes en moerasgebied. Een prachtig natuurgebied waar je zowel te voet als op de fiets je ogen uitkijkt.

Boot naar Texel

Vanuit Den Helder kun je een dagtripje maken naar ons grootste schiereiland, Texel. De veerboot brengt je dagelijks van en naar het eiland, voor het geval je écht even wilt uitwaaien. Om vanaf onze camping in Sint Maarten naar Den Helder te rijden ben je slechts 25 minuten onderweg!