Zaanse Schans

De Zaanse Schans ligt vlakbij camping Strand49. Als je in de Zaanse Schans binnenkomt, waan je je in het Nederland van de 18e en 19e eeuw. Houten huisjes, schuren, molens en ambachten. Je kunt er een prachtige wandel- en/of fietstocht maken, een ouderwetse oer-hollandse pannenkoek eten in het pannenkoekenrestaurant of de boot in om de schans vanaf het water te bekijken. En bezoek je de Zaanse Schans vanaf Strand49? Dan ben je er binnen no-time.

Geschiedenis

De Zaanse Schans is niet een eeuwenoude Zaanse woonbuurt die uit zichzelf ontstaan is. Het is een buurt die bewust zo bij elkaar is gezet door architect Jaap Schipper in 1961. Het doel van de Zaanse Schans was een typisch Zaanse woonbuurt maken. Hiervoor zijn bestaande huizen uit Noord-Holland verplaatst, gedemonteerd en via boten en auto’s vervoerd. Vooral in de jaren ’60 en ’70 vond het verplaatsen van huizen, bedrijven en woningen naar de Zaanse Schans plaats, maar ook in 2014 is er nog een huis herbouwd. Op die manier is de Zaanse Schans uitgegroeid tot een bijzondere plek in de Zaanstreek. Maar het is er niet alleen ter vermaak van toeristen; alle panden in de Zaanse Schans zijn gewoon bewoond.

Bekijk de Zaanse Schans

Je kunt er de molens bekijken, een van de musea bezoeken of de oude ambachten bewonderen. Maar je kunt er ook prachtig wandelen, fietsen en varen. De Zaanse Schans kent een theaterwandeling, waarbij een bewoner van de Zaanse Schans je meeneemt door het gebied. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om door middel van een app het gebied te bewonderen. Liever fietsen? Er zijn twee mooie fietsroutes die je door de Zaanse Schans brengen. Je kunt kiezen voor een korte route (Hotspot Wormerveer) of een lange route (Om de Noord). Op de website van de Zaanse Schans vind je meer informatie over de fietsroutes. Ten slotte is de Zaanse Schans ook te ontdekken vanaf het water. Er varen dagelijks verschillende rondvaartboten routes over de Zaan. Je kunt uiteraard ook met je eigen (huur)boot aanleggen aan een openbare aanlegsteiger aan de Zaan.

Horeca

In de Zaanse Schans zijn meerdere horecagelegenheden waar je terecht kunt voor een lekker broodje, kopje koffie, een stuk taart of een borrel. Wil je van je bezoekje aan de Zaanse Schans een weekend maken? Camping Strand49 ligt om de hoek. Je vindt er naast luxe kamperen (eigen sanitair voor iedere parkeerplek) ook glamping mogelijkheden. De vrijheid van het kamperen met de luxe van een eigen huisje. Klik hier voor meer informatie.