Mooi Volendam, met je zee tot aan de horizon

Gelegen aan het IJsselmeer ligt misschien wel het meest beroemde dorp van Nederland, Volendam. Een dorp van vissers dat inmiddels vooral bekend is vanwege de vele bekende muzikanten die er vandaan komen. Volendam kent uiteraard haar beroemde dijk vol restaurants en souvenirwinkels, maar er is veel meer te doen. Zo kun je er bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Palingsoundmuseum gevestigd in Paviljoen Smit-Bokkum. In het paviljoen, gelegen pal aan het IJsselmeer, kun je tevens genieten van de lekkerste gerookte paling die generatie op generatie wordt gerookt op traditionele wijze.

Genieten

Toeristen kennen Volendam vooral van de foto’s met de Volendamse klederdracht en de bekende zangers. Toch heeft het dorp meer te bieden. Je kunt er geheel verzorgde, zeer gevarieerde uitjes volgen. Zo zijn er muzikale uitjes, maar ook inspirerende, informatieve, avontuurlijke of culinaire (nee, niet alleen vis) uitjes. Daarnaast kun je er terecht voor heerlijke lunches, diners en high tea’s. En vergeet de vele musea niet! Volendam is écht veel meer dan de foto’s met ouderwetse klederdracht.

De boot naar Marken

Vroeger was Marken een schiereiland dat alleen via het omliggende water (Gouwzee en het Markermeer) te bereiken was, maar tegenwoordig kun je er ook via het land komen. Tot 1957 was dit onmogelijk. Het eiland bestaat al wel veel langer, het is namelijk vanaf de 13e eeuw al bewoond. Toen woonden er monniken uit Friesland die leefden van het land en de dieren.
Het hele jaar door kun je met een speciale boot tussen Volendam en Marken varen. De boottocht duurt ongeveer dertig minuten en aan boord kun je een kopje koffie, thee of een lekker biertje halen. Met deze overtocht heb je een uniek zicht op de voormalige Zuiderzee.

Een dagje Volendam is een zeer geschikt uitje voor het hele gezin. Bovendien ben je er vanaf Strand49 binnen een uurtje.