Schoorlse Duinen

Waar een eeuw geleden nog geen natuurlijk leven te vinden was, bevindt zich nu een prachtig natuurgebied van zo’n 60 kilometer. Binnen een kwartiertje ben je met de auto vanaf camping Strand49 in de Schoorlse Duinen om te genieten van een stevige (of minder stevige) wandeling. Er zijn verschillende wandelroutes aangegeven, zodat je het aantal kilometers kan lopen waar jij zin in hebt.

De natuur in de Schoorlse Duinen

In de zandbak die de Schoorlse Duinen eerder waren, is gebruik gemaakt van ‘De Kerf’. Een voorbeeldproject voor dynamisch kustbeheer. Vroeger bestond Nederlands kustbeheer om ervoor te zorgen dat de kustlijn niet verder landinwaarts zou schuiven, maar dit bleek niet te werken. Bovendien was het slecht voor de aangrenzende natuur. In 1997 begonnen ze met ‘De Kerf’. Dit hield in dat er maatregelen genomen werden om de natuur op zijn beloop te laten, zonder dat hierbij sprake was van een onveilige situatie. Door deze nieuwe maatregelen is er een bijzonder landschap met zeldzame planten en dieren ontstaan. Ga je ernaartoe? Dan zal je een bijzonder landschap aantreffen. Het stuivende zand en zeewater heeft de natuur aangetast en het is daarom een natuurgebied zoals je niet snel ergens anders tegenkomt.

Bezoeken

Eigenlijk is er geen seizoen dat de Schoorlse Duinen níet mooi zijn. Het is iedere dag ‘open’ en ieder seizoen heeft zo zijn eigen charme. In het voorjaar hoor je de fluitende vogels, in de zomer zie je de uitkomende bloemen (waardoor je een heel wit landschap van orchideeën ziet), het najaar met een compleet paarse heide en in de winter als rijp aan de bomen hangt. Kampeer je in de zomer op Strand49? Binnen een kwartiertje ben je met de auto in de Schoorlse Duinen. Een super leuk uitje voor het hele gezin! Bovendien zijn er speciaal voor de kinderen allerlei extra activiteiten in het natuurgebied te vinden, zoals Speelbos Zandspoor in de Schoorlse Duinen. Met onder andere een waterspeelplaats en een klimtouw. Check de website voor meer informatie.