Schagen

Oud-Hollands glorie op z’n best! Struinen door de gezellige straatjes van Schagen is altijd een succes voor een ongedwongen uitje.

Schagen: de stad van folklore, saamhorigheid en nostalgie. Niets hoeft, alles mag in deze stad. Slenter door de historische straatjes en smalle steegjes, ga lekker winkelen, strijk neer in één van de gezellige cafés of op een terrasje, en vooral: geef je ogen de kost.

Nostalgisch boerenleven

Schagen en omgeving staan bekend om de stolpboerderijen die hier ruim vertegenwoordigd zijn. De typische bouwstijl, die je vooral in Noord-Holland ziet, kenmerkt zich door een piramidevormig dak. Mooi om eens te bekijken tijdens een fietstocht door de omgeving! Schagen huisvest zelfs één monumentale boerderij: deze staat aan de Molenweg. Ben je benieuwd hoe zo’n ouderwetse boerderij er vanbinnen uitziet, dan kan dat ook: de 17e-eeuwse stadsboerderij Vreeburg is gerestaureerd en opengesteld als museum. Hier maak je kennis met het woon- en leefklimaat in het begin van de twintigste eeuw. Aan de achterzijde vind je tevens het Rijtuigmuseum.

Folklore

Tijdens de Westfriese Folklore waan je je zelfs in de straten van Schagen zélf in de twintigste eeuw. Elk jaar, van juli tot en met september, wordt de oud-West-Friese cultuur iedere donderdag geëerd met een bonte optocht van mensen in originele West-Friese klederdracht. Aansluitend kunt u direct door naar de Westfriese markt voor, wederom, een onbezorgd rondje slenteren.

Schagen ligt op slechts een kwartiertje rijden van Strand49.