Landgoed Hoenderdaell

Een dagje naar de dierentuin in de buurt van de camping? Ga dan voor de dierentuin op Landgoed Hoenderdaell. Dit is niet zomaar een dierentuin. De dieren zijn hier namelijk niet opgesloten, maar lopen vrij rond in hun ruime hokken. De dierentuin bevindt zich midden in een natuurgebied dat oorspronkelijk deel was van het Waddengebied. Na je bezoekje aan de dierentuin kun je een kijkje nemen bij Landgoed Hoenderdaell of een heerlijke wandeling maken in de natuur. Met de auto ben je binnen 20 minuutjes vanaf de camping bij de dierentuin.

Natuur

De natuur in dit gebied, wat van oorsprong een waddengebied is, is bijzonder. Doordat er alleen maar natuurlijke invloeden zijn binnen dit gebied, groeien er unieke bloemen en planten. Bovendien werd er in het verleden een deel van de grond afgegraven en opgevuld met zeeslib, wat een andere verklaring voor de bijzondere begroeiing in het gebied is. Deze afgravingen zijn ook de reden voor de hoogteverschillen in het gebied.

Buiten de dierentuin kun je in het natuurgebied ook wilde dieren spotten. Zo lopen er herten, emoes en Schotse Hooglanders. Maar ook bijzondere vogels en sporen van andere wilde dieren zijn hier te ontdekken. Ben je een natuurliefhebber? Dan mag dit wandelgebied zeker niet ontbreken op je lijstje van uitjes in Noord-Holland.

Dichtbij

In de dierentuin is een grote variatie aan dieren. Van poema’s en tijgers tot beren en wolven. Van ara’s en fazanten tot rode neusberen en sneeuwuilen en alles wat daar tussen zit. Voor de kleintjes is er een mooie speeltuin en uiteraard zijn er ook verschillende horecagelegenheden voor een hapje of een drankje.

Wat de dierentuin vooral uniek maakt, is de mogelijkheid om de dieren van heel dichtbij te bekijken en zelfs te voeren. Zo kunnen de kinderen in de Lori tuin, die bewoond wordt door kleine felgekleurde papegaaien, bakjes honingwater kopen en die op ieder moment van de dag aan de vogels voeren. Het zijn actieve en nieuwsgierige vogels, dus ze komen absoluut even ‘buurten’.

Naast de papegaaien is er ook de mogelijkheid om ringstaartmaki’s te voeren. Hier zijn gezette tijden voor, deze staan aangegeven in het park. De kinderen krijgen een hand worteltjes die de prachtige aapjes maar al te graag eten. Ze springen van bezoeker naar bezoeker om even gedag te zeggen en genieten van hun maaltijd. De blik in de ogen van de kinderen is onbetaalbaar.

Uniek

Sinds 2015 is er in dierentuin Hoenderdaell een jaagsimulator. Deze machine houdt een stuk vlees vast dat aan een touw hangt. Door middel van een joystick wordt deze bediend door de medewerkers van het park. Een bijzonder gezicht om de dieren achter een machine aan te zien rennen. Met dit systeem wil de stichting achter deze uitvinding (Stichting Leeuw) de katachtigen meer hun natuurlijke instinct teruggeven. Het jagen is onderdeel van hun natuur en in de dierentuin kan dit natuurlijk niet. uit verschillende onderzoeken is gebleken dat deze jaagsimulator veel positieve effecten heeft op de beesten.