Broek op Langedijk

Broek op Langedijk kan gerust het groenten-epicentrum van Nederland worden genoemd. Met name de unieke doorvaarveiling is zeer de moeite waard!

Groentenveiling

In Broek op Langedijk vindt u de oudste groenteveiling ter wereld, en dat is er niet zomaar één. De veiling is, hoewel tegenwoordig een grote toeristische trekpleister, nog steeds in bedrijf. Iedere dag is het hier een komen en gaan van verse seizoensgroenten waar zowel handelaren als particulieren vrolijk mee kunnen bieden. U dus ook! Waarom deze groenteveiling zo uniek is? Het is een doorvaarveiling. Dat betekent dat alle koopwaren via bootjes in- en uitgevaren worden. In Museum BroekerVeiling maakt u dat van dichtbij mee, terwijl tuinders en verkopers honderduit vertellen over de geschiedenis van dit authentieke stukje Broek op Langedijk.

Rijk der duizend eilanden

Het is niet zo gek dat de veiling uitgerekend in deze plaats te vinden is: de omgeving is van oorsprong rijk aan vruchtbare grond. Als we terugblikken naar het verleden is Rijk der duizend eilanden daar het bekendste voorbeeld van. Dit waren ruim 15.000 eilandjes rondom Broek op Langedijk, Noord-Scharwoude en Zuid-Scharwoude. Tegenwoordig is een deel van het ‘Rijk’ omgevormd tot natuurgebied, een ander deel is bebouwd. Een laatste restant van de akkers is nog steeds in gebruik. Deze bevinden zich rondom de BroekerVeiling – de veilingbootjes varen hier dan ook langs.

Natuurgebied Oosterdel

Het deel van het Rijk der duizend eilanden dat natuurgebied is geworden, heet het Oosterdel. Hier is het prachtig fietsen en wandelen. In dit 80 hectare grote natuurgebied vindt u de 200 nog overgebleven eilandjes, waarvan een deel begroeid is en een deel nog wordt ingezet als akkertjes. Er zijn ook boottochten te boeken.