Alkmaar

Alleen een bezoek aan de beroemde kaasmarkt is al reden genoeg om naar Alkmaar te gaan, maar de stad heeft nog zoveel meer.

Kaasmarkt

De traditionele kaasmarkt op het Waagplein in Alkmaar moet je een keer meegemaakt hebben. Meegemaakt? Ja, want de kaasmarkt is méér dan alleen een markt, het is een echt evenement. Het begint allemaal al om 7 uur ‘ochtends, als de eerste vrachtwagens, volgeladen met kazen, het plein oprijden. Al die kazen worden keurig in lange rijen opgesteld, klaar om geproefd en verkocht te worden. Om 10.00 uur arriveren de kazen, en vanaf dat moment is de markt geopend. Er wordt gekeurd, geproefd en onderhandeld, en bij elke verkoop zijn daar de karakteristieke kaasdragers om de kazen weg te dragen. Leuk om eens met eigen ogen te zijn en wellicht te combineren met een bezoek aan het Kaasmuseum! Hier leer je alles over de kaasmakerij en de geschiedenis van de kaasmarkt.

Hofjes van Alkmaar

Zet u een stadswandeling op de planning, zorg er dan vooral voor dat u de acht hofjes van Alkmaar aandoet – een kenmerkend aspect van de stad. Het oudste, het Hof van Zessen, dateert van 1511 en bood huisvesting aan – de naam zegt het al – zes arme, oudere rooms-katholieke mannen. In het Wildemanshofje zijn, naast de huizen die vroeger waren bedoeld voor christelijke vrouwen, enkele standbeelden te bewonderen van de Alkmaarse beeldhouwer Jacob van der Beek.

Veel te doen

Behalve het Kaasmuseum kunt u in Alkmaar nog veel meer musea bezoeken. Denk aan het Nationaal Biermuseum, het Stedelijk Museum en het Beatles Museum. Uitgekeken? Rust uit én krijg een uniek kijkje op de stad vanaf het water vanuit een rondvaartboot.